Viata_in_abundenta

Logo

Normoponderalitatea


(IMC) sau indicele Quetelet este un număr care măsoară normalitatea raportului dintre înalțimea și masa corporală a unei persoane. Sistemul cu rol de indicator al subponderalității, supraponderalității sau a obezității a fost dezvoltat între anii 1830 și 1850 de matematicianul belgian Adolphe Quetelet, în timpul studierii științei numite fizica socială.

bmi

Astfel, indicele de masă corporală a ajuns să fie folosit în medicina pentru măsurarea cantității de grăsime din corp și asocierea ei cu riscul dezvoltării diverselor probleme de sănătate.
Metoda de calcul a indicelui de masa corporală presupune utilizarea unei formule prin care greutatea, exprimată în kilograme, este împărțită la pătratul înălțimii exprimate în metri. De pildă, un adult care cântareste 70 de kilograme și măsoară 1,75 m va avea un indice de masa corporală (IMC) de 22,9 kg/m2.
Acest indice oferă informații despre categoria de greutate în care se regăsește fiecare, respectiv în cea a greutății prea mici, cea a greutății normale, cea a supraponderalității sau a obezității.
Valorile indicelui de masă corporală sunt interpretate în funcție de criteriul vârstei, dar nu și al sexului. De asemenea, același indice corporal interpretat poate să nu corespundă categoriilor ponderale standard în cazul unor populații, din pricina diferențelor în proporțiile corporale.
Așadar, riscurile pentru sănătate reieșite din reperele indicelui de masă corporală în creștere pot să aibă alte nuanțe, în funcție de specificul corporal al locuitorilor anumitor regiuni ale lumii.
Indicele de masă corporală (IMC), este cel mai valoros parametru pentru aprecierea stării de nutriţie a adultului. Clasificarea generală a interpretării indicelui de masă corporală este urmatoarea:

IMC = Greutate actuală(kg) / [Talie(m)]².

BMIFinal

Valori normale : 18,5-24,9 kg/m².

Variaţii patologice ale indicelui de masă corporală sunt:

• Subnutriţie < 18,5 kg/m²

- uşoară 17–18,4 kg/m²
- moderată 16–16,9 kg/m²
- severă <16 kg/m²

• Supraponderal - 25-29,9 kg/m²

• Obezitate >30 kg/m²

- gradul I - 30-34,9 kg/m²
- gradul II - 35-39,9 kg/m²
- gradul III - >40 kg/m²

 


IMC - 22~25

Persoanele cu un indice de masă corporală cuprins între valorile 22 și 25 sunt considerate normoponderale. Cantitatea de grăsime din organism nu este nici prea mare, nici prea mică, iar organismul are o imunitate suficient de puternică pentru o stare de sănătate bună.

bmi medical news today

Subgreutatea sau subnutriția se datorează unor cauze precum: subalimentația, afecțiuni neuropsihice (anorexie nervoasă, nevroze, surmenaj intelectual, traume psihice, ș.a.), boli endocrine (hipertiroidie, insuficiență hipofizară, boala Addison, ș.a.), boli digestive, anemii carențiale, scorbut, cancer etc.
Greutatea sub limitele normale poate genera o serie de dezechilibre în organism: îmbătrânirea precoce, diminuarea imunității, slăbirea facultăților mintale, oboseală cronică, depresii, scăderea rezistenței la stress, astenie, tulburări de vedere, insomnie, boli cardiovasculare, osteoporoză, creșterea colesterolului sangvin și a trigliceridelor, hipoglicemie, infarct pulmonar și multe altele.
La polul opus, obezitatea are etiologii diverse, cum ar fi: supraalimentație, alcoolism, sedentarism, tulburări endocrine (insuficiență tiroidiană, hiperinsulinism, ș.a.), factori congenitali, predispoziții ereditare, bulimie, stări de frustrare etc.
Kilogramele în plus reprezintă o problemă de sănătate, mai ales prin cortegiul lor de complicații:
- în primul rînd, accidentele vasculare arteriale (infarct de miocard și accident vascular cerebral), care sunt de 10 ori mai frecvente la obezi decât la normoponderali și cardiopatia ischemică de care suferă de 6 ori mai mulți obezi decât celelalte persoane;
- o altă maladie a lumii moderne care duce la deces un număr mare de oameni anual – diabetul zaharat – este de 5 ori mai frecvent în rândul obezilor decât în restul populației;
- frecvent afecțiuni hepatobiliare, de 2 ori mai numeroase decât la normoponderali;
- la rinichi generează nefroscleroza și litiaza renală iar la membrele inferioare varice și edeme limfatice;
- tulburări de menstruație la femeile obeze, cauzate în principal de dereglările hipotalamice induse de grăsimile crescute în sânge și de tulburările metabolice generate de obezitate etc.
Ca un corolar al tuturor acestor suferințe și a încă altora, obezitatea reduce viața pacientului cu circa 10 ani.
Astfel, persoanele care se mențin aproape de greutatea ideală sunt mai puțin amenințate de apariția unui cancer decât obezii sau mai ales, persoanele subponderale. Cancerul de uter, sân, vezică biliară, prostată și colon-rect sunt mai frecvente – statistic vorbind - la persoanele cu un exces ponderal de 20% față de greutatea normală.
Obezitatea androidă (concentrată în partea de sus a corpului) favorizează mai des apariția cancerului decât obezitatea ginoidă (partea inferioară a corpului).
Un obez care mănâncă multe grăsimi este supus unui risc de a face cancer de 4 ori mai mare decât un om cu o greutate normală și care nu mănâncă gras.
Din păcate, numărul persoanelor și mai ales al copiilor care au probleme cu greutatea corporală a crescut semnificativ, în ultimii ani. Chiar dacă genele joacă un rol semnificativ în privința greutății corporale, faptul că procentul persoanelor obeze a crescut simțitor în ultimul timp, demonstrează că și factorii de mediu joacă un rol extrem de important.
Cauzele majore ale obezității sunt aceleași la persoanele adulte cât și la copii: sedentarismul, prea multele ore petrecute stând pe scaun la birou, sau acasă în fața televizorului, obiceiul de a servi gustări și băuturi răcoritoare între mese, precum și popularitatea și accesibilitatea alimentelor concentrate și procesate.
În unele părți ale lumii au luat deja ființă centre medicale care oferă programe de control al greutății corporale a copiilor, ce presupun și participarea familiilor acestora. Alimentația și deprinderile legate de stilul de viață sunt probleme ce țin în primul rând de familie, iar copiii au mare nevoie de sprijinul famiilor lor.
Apariția marii majorități a cazurilor de obezitate infantilă ar putea fi prevenită dacă cei mici ar fi învățați următoarele deprinderi elementare, suficient de devreme, înainte de a căpăta acces liber la bucătărie și de a deveni prizonierii televizorului și calculatorului:
- să servească trei mese pe zi și două gustări, la care să consume din belșug cereale integrale, legume, zarzavaturi și fructe proaspete;
- să bea suficientă apă;
- să se joace cel puțin una-două ore în fiecare zi în aer liber, jocuri active;
- să-și rezerve în fiecare zi un timp pentru studiu și citit;
- să nu neglijeze odihna, doarece în zilele noastre mulți copii suferă de oboseală cronică, fapt care reprezintă o altă cauză a obezității.
Din fericire, studiile actuale au arătat faptul că prin adoptarea unei diete corespunzătoare, nu numai că putem ameliora problemele legate de bolile generate de alimentația defectuoasă, dar le putem chiar și vindeca.
În concluzie, acceptarea obezității este foarte periculoasă, dar și disperarea de a slăbi într-un mod nesănătos, reducând drastic alimentele furnizoare de nutrienți necesari organismului, pot fi foarte dăunătoare sănătății. Singura cale de a atinge normoponderalitatea, implicit starea de homostazie, este cea a alimentației sănătoase și corecte, fără excese de niciun fel și cu multă mișcare inclusă în programul zilnic.

Pentru a te sprijini în adoptarea unui regim de viață sănătos alege să te programezi aici

Programari

Programari


Program Evenimente

evenimente

Testimoniale

Testimoniale

 

       
CONTACT SERVICII    
      happy family
 E-mail - elamatei22mailyahoo.com Evenimente
 Telefon: programare prin site sau la email Programari
 Adresa - Bucuresti, Romania Terapie - consiliere
Theta_Healing Consultatie nutritionala
 
 
 
Toate informațiile din acest site nu se substituie sfaturilor sau prescripțiilor medicului tău sau personalului medical calificat și nu trebuie folosite în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate, sau de înlocuire a medicamentelor și tratamentelor prescrise. 

Copyright © 2021 Viatainabundenta.ro. Toate drepturile rezervate.
Protectia datelor

edited by Clever Services Design