Apa, un aliment deseori neglijat
Este cunoscut faptul că organismul omului conţine mai mult de 70% apă, ceea ce înseamnă că nevoia de hidratare este însemnată, dar și faptul că lichidele alimentare sunt cu mult mai periculoase sau, după caz, cu mult mai benefice decât alimentele, căci substanţele dizolvate în mediul lichid ajung fără oprelişti în fluxul sanguin. Orice sfat competent cu privire la sănătate începe cu acela de a bea multă apă. Aceasta deoarece apa are un rol deosebit de important în organism, niciun proces fiziologic neputându-se desfăşura în lipsa ei. Cele mai importante ţesuturi şi organe, aşa cum sunt sângele şi creierul, conţin mai mult de 90% apă. În organele interne repartiţia apei se face în proporţii variate. Lichidele din organism (cu excepţia sângelui) conţin peste 95% apă, ţesuturile aproximativ 80%, iar scheletul conţine până la 22% apă. Muşchii conţin apă în cantitate asemănătoare cu celelalte ţesuturi moi, dar din cauza masei musculare mari, apa din muşchi reprezintă jumătate din conţinutul de apă al organismului .
Multe persoane nu consumă apă de teama îngrăşării. Aceasta reprezintă o falsă problemă, căci apa are zero calorii, deci nu poate aduce niciun surplus de greutate corpului. Totuşi, pe baza retenţiei hidrice, organismul poate câştiga câteva kilograme în plus. Deşi pare incredibil, edemul provocat de apa care inundă spaţiile dintre celule (interstiţiile), în afara unor afecţiuni severe, apare ca o consecinţă a deshidratării.
Această formă mascată de carenţă hidrică, atrage după sine scăderea volumului total de sânge precum şi a apei din interiorul celulelor, astfel încât componentele de bază ale corpului rămân "însetate". Retentia hidrica , de cele mai multe ori, apare ca o consecinţă a privării organismului de lichide. Atunci când corpul pierde un procent din lichide, rinichiul, prin mecanisme specifice, începe să nu mai elimine apa şi să o redea circulaţiei, de aici "ascunzându-se" în spaţiile dintre celule. Se creează astfel un cerc vicios, în care omul nu mai bea apă pentru a nu o reţine, iar organismul nu o mai elimină fiindcă nu i se mai dă.
De aceea orice îndrumare privind alimentația și sănătatea trebuie să aibă în vedere, în primul rând, aspectul hidratării organismului.